Prenos nadležnosti neće uticati na ustolicenje Irineja

PEĆKA PATRIJARŠIJA, 14. avgusta 2010. (Beta) - Odluka o prenosu nadležnosti za obezbeđivanje pravoslavnih manastira na Kosovu sa Kfora na Kosovsku policiju neće uticati na ustoličenje patrijarha Irineja, planirano za početak oktobra u Pećkoj patrijaršiji, izjavio je u subotu vladika lipljanski Teodosije.

"Imamo najavu da će stalna straža Kfora u svakom slučaju ostati do kraja godine pored Pećke partijaršije i manastira Visoki Dečani", rekao je vladika Teodosije agenciji Beta.

Teodosije je rekao i da je obavešten da će se vojnici Kfora postepeno povlačiti, ali da će ostati do ustoličenja patrijarha. "Nadam se i duže, jer će sagledati i druge okolnosti, pa neće žuriti sa ispunjavanjem svojih odluka", dodao je Teodosije.

Vladika je naveo da predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) nisu razgovarali sa Kosovskom policijom o budućem obezbeđenju pravoslavnih manastira na Kosovu. Teodosije je istakao da protivljenje ne znači da crkva ima neprijateljski stav prema Kosovskoj policiji i da nipodaštava njenu ulogu.

Pogledajte još