Bez muzike u lokalima

BEOGRAD, 17. avgust 2010.(FoNet) - Broj kafića, restorana, klubova, hotela i drugih ugostiteljskih objekata koji su u prvoj polovini ove godine isključili muziku veći je od 4.000, što predstavlja petinu registrovanih privrednih subjekata u grani turizma i ugostiteljstva na teritoriji Srbije, saopštila je danas Unija poslodavaca Srbije (UPS).

U saopštenju se kaže da se ugostitelji na taj korak odlučuju zbog visokih naknada Organizaciji muzičkih autora Srbije Sokoj i Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS).

Nakon obustave muzike u objektima, udruženja ugostitelja iz Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Kragujevca, Subotice, Bačke Palanke, Zrenjanina, Vršca tvrde da nije došlo do smanjenja broja gostiju i prometa, čime se bojkot neumereno visokih naknada za puštanje muzike pokazao kao uspešan.

U Italiji se zbog sličnog problema u 90 odsto lokala ne pušta muzika od 2005. godine, kada su ugostitelji i hotelijeri bojkotovali tamošnju agenciju za naplatu naknada za autorska i srodna prava zbog ekonomski neopravdanog podizanja naknada.

Troškovi plaćanja naknada Sokoju i OFPS, pored 38 drugih mesečnih izdataka, predstavljaju značajno opterećenje u grani turizma i ugostiteljstva, ali i za trgovačke objekte i druge delatnosti.

Sokoj i OFPS su za protekle tri godine gotovo utrostručili iznos svog "obračunskog boda", kaže se u saopštenju UPS.

Navodi se da kafić površine 60 kvadratnih metara u Beogradu plaća naknade Sokoju i OFPS 452 evra godišnje, na istom nivou kao isti takav kafić u centru Londona, gde je piće četiri puta skuplje nego u Beogradu, a prosečan građanin Londona ima 6,5 puta veću zaradu od prosečnog Beograđanina.

Sokoj i OFPS naplatu naknada za autorska i srodna prava obavljaju po javnom ovlašćenju Zavoda za zaštitu intelektualne svojine, saopštio je UPS.

Zbog takve situacije i nespremenosti Zavoda za intelektualnu svojinu, Sokoja i OFPS da uvaže realno stanje i krizu u turizmu i ugostiteljstvu na terenu, UPS i dalje preporučuje ugostiteljima da isključe muziku i iznesu zvučnike iz svojih lokala, kaže se u saopštenju.

Pogledajte još