Pretnje bombom ispred Predsedničke palate u Varšavi

VARŠAVA, 18. avgusta 2010. (Beta) - Poljska policija privela je u sredu u Varšavi starijeg čoveka koji je bombom pretio samozvanim čuvarima "krsta Kačinjskog" ispred predsedničke Palate.

Pristalice predsednika Leha Kačinjskog, koji su se sami proglasili za čuvare krsta, već nedeljama drže straže ispred Palate sprečavaju poljske vlasti i katoličku crkvu da ga uklone i traže da se na tom mestu podigne spomenik.

"Jedan 60-godišnji Varšavljanin prišao je grupi protivnika odluke da se krst ukloni, pretio im je i u jednom momentu pokazao im bombu. Tada su pozvali policiju", kazao je novinarima portparol policije u Varšavi Maćej Karčinjski.

Iako je staroj bombi nedostajao detonator, privedenom preti 10 godina zatvora za krivično delo ugrožavanja života i zdravlja većeg broja ljudi. Za skrnavljenje memorijalnih mesta danas je optužen i jedan stariji Poljak sa istoka zemlje koji je revoltiran time što žrtvama nesreće u Smolensku nije podignut spomenik, gađao spomen ploču ispred Predsedničke palate fekalijama.

Pogledajte još