Smederevska tvrđava uskoro na listi Uneska

SMEDEREVO, 19. avgusta 2010. (Beta) - Stavljanje smederevske tvrđave na listu Uneska i priprema za stalnu listu te organizacije jeste jedan od sedećih koraka Ministarstva kulture Srbije, kako bi smederevska tvrđava mogla da učestvuje u kulturnom turizmu i bila uvažena kao spomenik kulture, rekao je agenciji Beta ministar kulture Nebojša Bradić.

Nebojša Bradić je na festivalu Tvrđava teatar u Smederevu rekao da Ministarstvo kulture Srbije u projektu "Tvrđave na Dunavu" i promociji kulturnog nasleđa širom sveta, Smederevsku tvrđavu izdvaja kao poseban značajan segment kulturnog nasleđa.

"U planu je da gradska samouprava Smedereva, tokom manifestacije "Smederevska jesen", koja će biti održana od 10. do 12. septembra u tom gradu, vodi razgovore sa predstavnicima srpskih gradova o afirmaciji i očuvanju srednjovekovnih tvrđava na Dunavu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo kulture nastoji da spomeničko nasleđe Srbije učini vidljivim u domenu predstavljanja kulture Srbije u svetu kroz informisanje i promocije. "Naredni pomak biće u Ulmu, gde je planirana promocija projekta 'Tvrđave na Dunavu', na kojoj će smederevsko utvrđenje imati značajno mesto kao i u nekim sličnim predstavljanjima širom Evrope", rekao je on.

Pogledajte još