Fudbal: Ko je "domaći", a ko "stranac"

Nova pravila Fudbalskog saveza Engleske obavezuju klubove da imaju najmanje osam "domaćih" među 25 prijavljenih i registrovanih prvotimaca.

U Britaniji je prošlog vikenda počela nova sezona engleske Premijer lige a praćena je novim pravilima Fudbalskog saveza Engleske o broju stranaca u klubovima. Pravila ograničavaju broj stranih igrača a klubovi će, prema novim propsima, morati da imaju određeni broj domaćih igrača - drugim rečima neće moći samo da "uvoze" igrače iz inostranstva.

U Fudbalskom savezu se nadaju da će ova odluka naterati klubove da "gaje" i promovišu sopstveni podmladak i fudbalske talente ali da li će to zaista tako biti - pita se BBC.

Više od sedamdeset odsto igrača u Premijer ligi je iz inostranstva. Nova pravila izvršiće pritisak na klubove da "kupuju englesko" jer će timovi među 25 prvotimaca morati da imaju najmanje osam "domaćih" igrača.

Džed Roudi je šef Odeljenja za razvoj mladih igrača u Premijer ligi.

"To je vrlo uzbudljiv potez ... U narednim danima i sedmicama biće dosta rasprave oko toga kako će se timovi snaći, da li stvar funkcioniše, kakve će pritiske doneti menadžerima koji iz nedelje u nedelju pokušavaju da na teren izvedu najbolji sastav", pita se Džed Roudi.

Ali šta zapravo znači odrednica "domaći igrač"?

Prema novim propisima, da bi bio tretiran kao "domaći", fudbaler mora da bude registrovan u engleskom ili velškom klubu tri godine pre nego što navrši dvadeset i prvu godinu. To, međutim, ne izbacuje automatski neke strane igrače.

Na primer, s obzirom da se kao mlad priključio Arsenalu, španski intenacionalac Ses Fabregas svrstan je u kategoriju "domaćeg igrača". Ipak, većina fudbalera starih od 16 do 18 godina koji su trenutno na "školovanju" u dvadeset akademija Premijer lige su Englezi.

Pristalice nove šeme zato očekuju da će novo pravilo doneti promenu. "Što se nas tiče, ono čemu se nadamo i šta očekujemo je da više mladih igrača dobije priliku da obuče dres prvog tima i stekne iskustvo igranja u Premijer ligi", izjavio je za BBC polaznik jedne od fudbalskih akademija u Engleskoj.

Mladi, poput onih koji pohađaju fudbasku akademiju kluba Birmingem sitija, mogli bi da imaju koristi od novih pravila.

Prvi čovek Fudbalske akademije u Birmingemu Teri Vesli smatra da definicija "domaćeg igrača" još nije sastvim jasna.

"Na duge staze, to je rezultat koji očekujemo. Ali sumnjam da će tome doprineti pravilo o 'domaćim igračima'. Mislim da definicija nije sasvim čvrsto uspostavljena. Ako dečaka iz EU, koji je živeo u Engleskoj tri godine, kvalifikujemo kao 'domaćeg' - to, zapravo, nije engleski ili britanski domaći igrač i mislim da novi propisi neće doneti bitnije promene", smatra Vesli.

Uprava Birmingema se nada da će uspeti da gradi dalje na uspehu postignutom u protekloj sezoni. Razvoj lokalnih talenata je deo strategije. Ali da li će im pravilo o domaćim igračima u tome pomoći ili će im biti smetnja?

Zamenik menadžera kluba Endi Votson nije siguran u ishod. "Imate tim od dvadeset pet fudbalera sa kojima nešto pokušavate da napravite... Ako, recimo, usput dođe do povreda i one zadese baš kategoriju domaćih igrača - onda dolazi do pritiska na drugi deo tima. Mi pokušavamo da održimo kvalitet Premijer lige. Ja sam svim srcem za domaće igrače - ali problem je u tome što oni moraju da budu dovoljno dobri" - oprezan je Votson.

Uvođenje pravila o domaćim igračima usledilo je posle razočaravajućeg nastupa reprezentacije Engleske na svetskom prvenstvu. Premijer liga jasno je dala do znanja da njen posao nije da - poboljša nacionalni tim.

Ali u fudbalskim krugovima preovladava mišljenje da će novo pravilo dugoročno pomoći da se na sceni pojave engleski talenti - iako će to u međuvremenu otežati posao menadžerima klubova.

(FoNet)
LONDON, 19. avgust 2010.

Pogledajte još