Tužba protiv američke firme zbog Oluje

0

ZAGREB, 19. avgusta 2010. (Beta) – Grupa Srba iz Hrvatske tužila je američku privatnu vojno-konsultantsku firmu MPRI zato što je navodno vojno opremala, obučavala i osmislila plan operacije hrvatske vojske "Oluja" 1995. godine, piše u četvrtak Večernji list.

ZAGREB, 19. avgusta 2010. (Beta) – Grupa Srba iz Hrvatske tužila je američku privatnu vojno-konsultantsku firmu MPRI zato što je navodno vojno opremala, obučavala i osmislila plan operacije hrvatske vojske „Oluja“ 1995. godine, piše u četvrtak Večernji list.

Tužioci u tom slučaju koji se vodi pred federalnim sudom u Čikagu traže milijarde dolara odštete. U zajedničkoj tužbi na 40 stranica piše da je cilj „Oluje“ bio „silom proterati manjinsku etničku grupu“.

Firmu MPRI (Military Profe s s ional Resources Incorporated) koju su 1987. osnovala osmorica bivših pripadnika američke vojske, a potom je 2000. kupila firma L-3 Komunikejšen, u tužbi spominju kao „učesnika u genocidu“.

U tužbi se navodi da je tadašnji hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak na sastanku sa predstavnicima MPRI-ja u oktobru 1994. godine, kada je sa tom firmom navodno sklopljen višemilionski ugovor, rekao da „želi da Srbe istera iz Krajine“.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.