Kosovske vlasti raspisuju izbore za Severnu Mitrovicu

PRIŠTINA, 21. avgusta 2010. (Beta) - Kosovske vlasti bi mogle raspisati izbore za novu srpsku opštinu Severna Mitrovica narednog meseca ili u oktobru, izjavio je ministar za lokalnu samoupravu Kosova Sadri Ferati.

Prema njegovim rečima, septembar i oktobar će biti veoma dinamični" "Verujem da onda možemo napraviti analizu i doneti odluku o izborima za novu opštinu Severna Mitrovica", rekao je Ferati za dnevnik Kosova Sot.

Kako list prenosi, Ferati je rekao da će se "jačanjem kosovskih mehanizma i rada međunarodnih faktora stvarati uslovi za formiranje opštine na severu". "Očekujemo da se jačim delovanjem Eelaksa i policije u tom delu stvori bezbedna sredina i mi ćemo nastaviti sa normalizacijom života tamo", rekao je Ferati i dodao da se narednih meseci očekuje veći napredak u sprovođenju Ahtisarijevog plana o decentralizaciji.

Procesom decentralizacije na Kosovu su već formirane nove opštine sa većinom srpskim stanovništvom: Gračanica, Ranilug, Klokot i Parteš. Ahtisarijevom paketom se predviđa formiranje jošs jedne opštine na severu Mitrovice.

Pogledajte još