Retrospektiva filmova Erika Romera na Vijenalu

BEČ, 21. avgusta 2010. (Beta-AFP) - Retrospektiva filmova francuskog sineaste Erika Romera uvrštena je u program idućeg međunarodnog filmskog festivala u Beču - Vijenala - koji obeležava 50 godina postojanja.

Projekcije ostvarenja Erika Romera koji je u januaru umro u 90. godini i dokumentaraca o tom režiseru "omogućiće novoj generaciji da upozna jednog od najznačajnijih predstavnika 'novog talasa'", rekao je organizator Vijenala Hans Hurh.

Romer je bio nominovan za Oskara za "Noć kod gospođice Mod" iz 1969. Srebrnog medveda u Berlinu osvojio je 1983. za režiju filma "Polina na plaži" i 1967. za "Kolekcionarku", dok je u Kanu 1976. nagrađen Gran prijem žirija za film "Markiza od O". U ostvarenja Erika Romera spadaju "Klerino koleno" za koje je 1971. nagrađen na festivalu u San Sebastijanu i "Leto" za koji je reditelj 1986. dobio Zlatnog lava u Veneciji.

Na festivalu Vijenale, najvećoj međunarodnoj filmskoj smotri koja se održava u Austriji, biće prikazano više od 300 ostvarenja. Vijenale će početi 21. oktobra i trajaće do 3. novembra.

Pogledajte još