Bošnjacima treba dve trecine većnika za formiranje Saveta

BEOGRAD, 21. avgusta 2010. (Beta) - Bošnjačka nacionalna zajednica može formirati nacionalni savet ukoliko na kostitutivnoj sednici verifikuje dve trećine mandata, izjavila je u petak državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aniko Hajnrih Muškinja.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava poštovalo je zahtev poverenice za ravnopravnost i iz Poslovnika za konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog veća izbacilo odredbu o neophodnih dve trećine mandata. Taj će uslov ipak morati da se poštuje, shodno Ustavu i Zakonu o izboru narodnih poslanika i praksi u formiranju ostalih saveta", izjavila je Hajnrih Muškinja agenciji Beta.

Kako je objasnila, u poslovnicima za formiranje drugih nacionalnih saveta nije postojala odredba o dve trećine mandata za konstituisanje i takva je obaveza bila utvrđena samo za Bošnjake "jer se na taj način želelo da obezbedi prisustvo predstavnika sve tri bošnjačke liste".

Posle zahteva poverenice Nevene Petrušić ministar Svetozar Čiplić doneo je odluku o izmeni tog poslovnika, ali promena neće izmeniti praksu.

Pogledajte još