Beer Fest - Četvrti dan

Ukoliko po završetku Beer festa brojke pokažu da je ove godine poseta bila veća nego ikada ranije, glavni „krivac“ će, bez sumnje, biti subota. Tradicionalno je subotnje veče „špic“ Beer festa kada je broj ljudi u pitanju, sinoć je na Ušću oko ponoći i u prvim minutima novog dana svaki pokušaj provlačenja, traženja prijatelja i slično bio ravan Sizifovom poslu. Oni koji su u tome bili najuporniji uglavnom su bili ispolivani pivom sa raznih strana, „uspomene“ od nekog slučajnog lakta ili noge na nozi su odavno postale uobičajena stvar.  

 Znaju, naravno i organizatori šta znači subota uveče na Beer festu, okosnocu muzičkog programa je činio stilski raznorodan, ali za održavanje sjajne atmosfere Bogom dan kvartet – „Sunshine“, „YU grupa“, „Orthodox Celts“, Luis.

Nekada veliki „Sunshine“ i dalje moćno zvuči, pogotovo na ovakvim, masovnim skupovima – „Miss J“, „Žaklina traži sponzora“, „Misli mene gone“... Sve to se uredno, horski otpeva, i onda se, onako kako i dolikuje, dočeka naš najdugovečniji rok bend – YU grupa. Nema tu, međutim, ni traga hvatanja na staru slavu, veterani kao mladići zvuče. Dok se po ko zna koji put sluša „Čudna šuma“, „Od zlata jabuka“, „Mornar“, „Crni leptir“ stiče se utisak da braću Jelić protok vremena uopšte ne zanima. Najmanji im je problem da zapale šestocifren broj ljudi, bilo da su u pitanju oni koji itekako dobro pamte momenat kada im je legendarni Zoran Modli nadenuo ime, ili mnogo mlađi, u odrastanju srećno otrgnuti od turbo miljea.

 Pred svako objavljivanje Beer fest programa ima dosta nagađanja, želja – jedno se, ipak, zna. Nastupiće Orthodox Celts. Zna se i kada, u subotu. Uopšte se ne dovodi u pitanje i da će upravo za vreme njihovog nastupa na Beer festu biti najveselije. Harizmatičnost Ace Seltika kao frontmena najviše dolazi do izražaja upravo na ovakvim nastupima - kao da se pola Beograda veselilo uz „pravoslavne kelte“, a sati su se uveliko računali kao jutarnji.

Treba biti majstor i posle njih održati atmosferu – Luisu to nije nikakav problem. Muzičar pred kojim se kapa mora skinuti, kakav god da vam je ukus, dobro poznaje Beer fest ambijent, a „Slike u oku“, „Duda“ i ostali dobro poznati hitovi u njegovoj interpretaciji bez po muke naprave žurku za prepričavanje.

 „Ovo se toliko dugo čeka, a tako brzo prođe“ – mnogi će, sigurno, večeras reći. Nema sumnje da će Van Gogh, Neno Belan, Dejan Cukić i ostali učiniti da i završna predstava za ovu godinu bude upamćena.

 Tekst: Milan Ćunković

Pogledajte još