Sanader povezan sa bivšim čelnicima Hipo banke

ZAGREB, 23. avgusta 2010. (Beta) - Bivši službenik Hipo Alpe Adrija banka direktno je povezao bivše šefove Hipo banke, koji se dovode u vezu sa finansijskim malverzacijama u toj banci, s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i penzionisanim generalom Vladimirom Zagorcem, pišu u ponedeljak hrvatski mediji.

Bivši službenik Hipo Alpe Adrija banke, koji je želeo da ostane anoniman, u petak je na austrijskoj televiziji ORF direktno povezao bivše šefove Hipo banke, uhapšenog Volfganga Kulterera i Gintera Štridingera sa Sanaderom i Zagorcem, koji je u Hrvatskoj osuđen na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Pozivajući se na austrijske medije, Hrvatska radio-televizija (HRT) prenosi da je reč o bivšem finansijskom direktoru Hipo banke Kristijanu Raušeru koji je krunski svedok koruškog Državnog tužilaštva u raščišćavanju afere Hipo Alpe Adrija grupe.

Svedok je austrijskoj televiziji ORF otkrio pojedinosti o diskretnoj bankarskoj ekspozituri u dvorcu pokraj Klagenfurta, ali i o koferima s novcem koji su posebnim avionima dopremani iz Hrvatske u Klagenfurt odakle je novac prebacivan u Lihtenštajn, preneo je HRT. On je priznao da je i sam bio uvučen u škakljive novčane poslove s Hrvatskom, navodeći da je za Ivu Sanadera bio zadužen pritvoreni Kulterer, a za Zagorca Ginter Štridinger.

Pogledajte još