Sindikat poljoprivrede najavljuje štrajk u oktobru

BEOGRAD, 23. avgusta 2010. (Beta) - Savez samostalnih sindikaka zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi najavio je u ponedeljak štrajk svojih članova krajem oktobra, ukoliko ne bude potpisan poseban kolektivni ugovor za tu delatnost.

"Verovatno ćemo pribeći radikalnim protestima, gde će biti obustave određenih prehrambenih proizvoda stanovništvu, a postoji ideja da poljoprivredna mehanizacija krene za Beograd", rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu predsednik tog sindikata Dragan Zarubica.

Istakao je da taj sindikat ne želi više da pregovara sa Unijom poslodavaca Srbije (UPS), jer to udruzenje nije reprezentativno. Reprezentativnost im je utvrđivana u martu, ali ni posle šest meseci nemaju rešenje o tome, iako je zakonski rok bio 15 dana, dodao je Zarubica.

"Jedini zahtev (od države) je da se UPS izbriše kao socijalni partner svim sindikatima jer nemaju reprezentativnost. Pozivamo (ministra rada i socijalne politike) Rasima Ljajića da im u roku od 24 sata izda rešaenje da nisu reprezentativni" i da nam odrede novog pregovarača", rekao je on.

Pogledajte još