Biciklom oko Baltičkog mora

(Varšava, Beta, specijalno za Nadlanu)

Velike stvari ne možemo sami. Nije u našoj moći da kontrolišemo tankere i naftne platforme ili da osnivamo podmorske rezervate, ali to možemo da iznudimo od naših vlasti i lokalnih samouprava. Mnogo sitnica, međutim, može i svako od nas. Sam.

To je sebi letos rekao 43-godišnji Poljak iz Vroclava, ekolog Dominik Dobrovolski. Sitnica koju je učinio sam bila je da za sedam nedelja na biciklu obidje Baltičko more. Ono po poslednjim alarmantnim izveštajima hidrologa i ekologa sve manje prestaje da bude more a sve više postaje ustajala, prljava velika morska bara.

„Ako ja mogu da prevalim na biciklu tih 6.000 km oko Baltika, zašto bi onda bio problem da svaki žitelj baltičkog primorja počne da vrši selekciju smeća i prestane da ispušta u more kanalizaciju?“, zapitao je 1. jula Dobrovolski žitelje poljske luke Gdinja odakle je krenuo, a zatim redom, preko ruske Kalinjingradske oblasti, Litvanije, Letonije, Estonije, pa trajektom do Finske i dalje na zapad i natrag u Šćećin.

Da obiđe Baltik na biciklu na turi koju je nazvao „Bicikliranje-recikliranje“ trebalo mu je sedam nedelja.

U skromnom prtljagu nosio je i „10 baltičkih zapovesti“ - 10 predloga za ljude u primorju i lokalne samouprave kako da nekada malim koracima, kao u Finskoj ili Švedskoj, spreče dalje zagađivanje i daju moru vreme da predahne i obnovi svoje čiste vode.

Svako ko želi može na internetu da potpiše njegovih 10 baltičkih zapovesti i postane tako počasni ambasador Baltika.

„Vozeći se na biciklu oko Baltika video samo da mnogo ljudi ima znanja kako da na svojoj parceli iskoristi ponovo odpad i učini da okolina bude čistija“, rekao je po povratku u domovinu Dobrovolski.

Pošto su, kako naglašava, Poljaci među prvima na listi krivaca što će otpaci u vodama tog severnog mora plutati još najmanje 30 godina, pošto se tim tempom voda u Baltiku obnavlja, Dobrovolski sada kreće u novu turu.

Ovog puta samo Recikliranje, bez bicikliranja, jer mu je prtljag poveći. Želi da obiđe Poljsku uz putujuću izložbu fotografija sa puta, predavanja, debate, kako da i Poljaci primene proekološke, za njih sitnice, ali za prirodu „krupnice“, mere recikliranja otpada i korišćenja smeća za proizvodnju energije sa kojima se upoznao u Skandinaviji.

Daša Pavlović, 23.avgusta

Pogledajte još