Erdogan priznao kontakte sa liderom pobunjenika

ANKARA, 24. avgusta 2010. (Beta-AFP) - Turski premijer Redžep Tajip Erdogan priznao je da postoje kontakti turskih zvaničnika sa liderom kurdskih pobunjenika Abdulahom Očalanom koji je u zatvoru, ali je negirao da je to politički dijalog, javlja u utorak agencija Anadolija.

Ankara smatra Radničku partiju Kurdistana čiji je lider Očalan, terorističkom organizacijom, a Erdogan i njegova Partija pravde i razvoja demantuju svaki oblik dijaloga sa liderom pobunjenika koji je 1999. godine osuđen na doživotni zatvor, podseća agencija Frans pres.

"Kao vlada, nikada nećemo sesti za isti sto i nikada nećemo razgovarati sa jednom terorističkom organizacijom niti sa njenim predstavnicima", rekao je Erdogan sinoć turskoj televiziji.

Turski premijer je, međutim, dodao da će država ostvariti "izvesne kontakte" ako je to potrebno. "Država, na primer, raspolaže obaveštajnom agencijom ... za deblokiranje, rešavanje nekih pitanja. Ona (država) ostvaruje te kontakte ali vlada nikada ne može da prizna (PKK) kao sagovornika niti da sedne za isti sto sa njom", rekao je Erdogan i dodao da te stvari ne treba mešati.

Pogledajte još