Ministarstvo traži pomoć za Vaterpolo savez

BEOGRAD, 24. avgusta 2010. (Beta) - Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković najavila je da će ta institucija tražiti dodatna sredstva iz budžetskih rezervi kako bi pomogla Vaterpolo savezu Srbije.

Snežana Samardžić-Marković je na konferenciji za novinare povodom finansijske krize u Vaterpolo savezu Srbije, rekla da je ministarstvo savezu ove godine isplatilo 35,5 miliona dinara za redovne troškove, a da će pomoći tako što će preostalih oko 13 miliona dinara, što je suma za poslednji kvartal, isplatiti pre roka.

Tražiće i oko 2,5 miliona dinara iz budžetskih rezervi o čemu će Samardžić-Marković govoriti na sednici Vlade u četvrtak.

Time će Ministarstvo omladine i sporta pokušati da nadomesti nedostatak sredstava iz fonda koji se puni od igara na sreću. Taj novac ranije se, između ostalog, delio za potrebe sportista i socijalna pitanja, ali se fond više ne puni, rekla je ministarka.

"Budžetom je predviđeno da Ministarstvo srpski vaterpolo pomogne sa 48 miliona dinara. Veći deo od 35,5 miliona već smo im uplatili, a ostatak je novac za poslednji kvartal godine, što još niko nije dobio", kazala je Snežana Samardžić-Marković.

"Kroz razne stipendije, nagrade, donacije za kampove i druge namene ukupno smo uplatili oko 114 miliona dinara... Zato mi je važno da se u javnosti ne stvori slika da država ne brine o svojim šampionima. Brine, ali se pružamo koliki nam je guber (prekrivač)... Svesni smo da to ni izbliza nije dovoljno, ali tako je i drugima", dodala je.

Snežana Samardžić-Marković je podsetila da je prošle godine tražila da se Ministarstvu poveća budžet za 2010, ali da je taj predlog odbijen.

"Vaterpolo je u 2008. godini od Ministarstva dobio 80 miliona dinara, što je tada imalo i veću deviznu težinu. Ali, usledila je finansijska kriza i smanjenje izdataka", kazala je.

Predsednik VSS Velibor Sovrović juče je objavio da je ta organizacija morala da podigne kredit od 150.000 evra kako bi reprezentacija mogla da učestvuje na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, koje počinje u nedelju.

Neizvesno je i da li će se Srbija zbog dugova prijaviti za Svetsku ligu, jedno od kvalifikacionih takmičenja za Olimpijske igre 2012. godine.

Snežana Samardžić-Marković je navela da Ministarstvo novac granskim savezima isplaćuje prema kategorizaciji Sportskog saveza Srbije, što je predviđeno zakonom.

"Nemamo mi tu mnogo prostora za manevar", istakala je ministarka.

Pogledajte još