Krivična prijava zbog ratnih zločina na Kosovu

BEOGRAD, 25. avgusta 2010. (Beta) - Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je krivičnu prijavu protiv petorice nekadašnjih pripadnika Vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije, zbog ratnih zločina nad Albancima u selima u opštini Peć 1998. i 1999. godine, saopštila je danas ta nevladina organizacija.

Prijava je podneta protiv nekadašnjeg komandanta 125. motorizovane brigade VJ Dragana Ž, načelnika štaba te jedinice Đorđa N. i komandanta 177. vojno-teritorijalnog odreda VJ Toplice M. protiv koga je Viši sud u Beogradu već pokrenuo istragu zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Krivičnu prijavu FHP je podneo i protiv nekadašnjeg starešine SUP-a u Peći Radoslava B, inspektora policije u toj stanici Bata B, kao i više drugih pripadnika VJ, MUP i kriminalnih grupa koje su, kako se u saopštenju navodi, bile pod kontrolom VJ i MUP-a Srbije.

U krivičnoj prijavi FHP je naveo da su starešine vojske i policije odgovorne za ubistva 49 Albanaca, pljačkanje, paljenje i rušenje albanskih kuća, mučenje, zastrašivanje i proterivanje albanskog stanovništva iz sela u opštini Peć.

Pogledajte još