Dobrosusedski odnosi uslov za napredovanje ka EU

BEOGRAD, 26. avgusta 2010. (Beta) - Nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele rekao je u četvrtak u Beogradu da Nemačka podržava put Srbije u EU, ali da je na tom putu potrebno ispuniti kriterijume i standarde Unije, uključujući i dobrosusedske odnose u regionu.

"To je put u političku zajednicu, pa je prema tome važna saradnja i izbalansirana politika ka unutra i spolja", rekao je Vestervele na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

Navodeći da su dobrosusedski odnosi jedan od kriterijuma za članstvo u EU, Vestervele je podsetio da između Srbije i Nemačke postoje razlike kada je reč o statusu Kosova.

Jeremić je rekao da je sa Vestrveleom imao "sveobuhvatne razgovore o strateškim pitanjima" i da Srbija i Nemačka dele stratešku viziju Balkana potpuno integrisanog u EU. On je rekao da je sa nemačkim kolegom razgovarao o evropskim integracijama, bilateralnim pitanjima i Kosovu dodajući da se nisu baš u svemu složili ali da nastavljaju razgovore.

Jeremić je rekao da Srbija neće povući predlog rezolucije o Kosovu koji je podnela Generalnoj skupštini UN, ali da je spremna za "konstruktivan razgovor o svim pitanjima pa i rezoluciji".

Pogledajte još