Kamera snimila zarobljene rudare u Čileu

SANTJAGO, 27. avgusta 2010. (Beta-AP) - Snimak čileanskih rudara zarobljenih duboko pod zemljom, emitovan na državnoj televiziji, omogućio je uvid u njihovo stanje i uslove u rudniku.

Rudari, njih 33, nalaze se u skloništu, skoro 700 metara pod zemljom u rudniku bakra i zlata u pustinji Atakama na severu Čilea već tri sedmice, a u nedelju su poslali pisanu poruku da su svi dobro.

Na sinoć prikazanom snimku vide se rudari bez košulja, kako sede ili stoje, oznojeni, mršavi i neobrijani, sa natečenim očima.

Jedan od rudara poveo je u obilazak njihovog skloništa i pokazao mesto na kome se okupljaju. "Sve smo organizovali", rekao je taj rudar. U jednom trenutku rudari su ruku pod ruku pevali državnu himnu Čilea i uzvikivali "Živeo Čile, živeli rudari".

Snimak je načinjen kamerom koju su vlasti spustile kroz otvor koji se koristi za komunikaciju. Drugi otvor se koristi za dopremanje hrane, a treći obezbeđuje protok vazduha. Kako se očekuje, proći će skoro četiri meseca dok rudari ne budu izvučeni na površinu.

Pogledajte još