Raste broj pritužbi za diskriminaciju

BEOGRAD, 27. avgusta 2010. (Beta) – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je da je za tri meseca, od kada je izabrana, iz svih krajeva Srbije dobila stiglo oko 30 pritužbi i da taj broj svakodnevno raste sa povećanjem broja građana koji znaju da mogu da prijave diskriminaciju povereniku.

"Građani se najčešće žale na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja i kao osnov navode nacionalnu pripadnost, pripadanje i nepripadanje političkim strankama, i to navode kao problem pri zapošljavanju i zadržavanju radnog mesta", navela je Nevena Petrušić u intervjuu agenciji Beta.

Dodala je da istraživanja pokazuju da su, kada je reč o diskriminaciji, najugroženiji Romi, osobe sa invaliditetom, siromašni, pripadnici gej populacije, a žene su višestruko diskriminisane, prvo po polnoj osnovi, a pogotovo kada imaju invaliditet i žive na selu.

Dodala je da je veliki problem i nedostatak službenih prostorija poverenika, ne samo zbog adrese, pošto pritužbe stižu na adresu Skupštine Srbije, nego je potrebno i obezbediti uslove za rad ljudima koji će raditi u kancelariji poverenika.

Pogledajte još