Sef britanske diplomatije u utorak u Beogradu

BEOGRAD, 29. avgust 2010. (Beta) - Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg posetiće u utorak, 31. avgusta Beograd potvrđeno je agenciji Beta u kabinetu predsednika Srbije.

Hejg će se tokom posete Beogradu sastati sa najvišim državnim zvaničnicima - šefom diplomatije Vukom Jeremićem i predsednikom Borisom Tadićem, saznaje večeras agencija Beta.

To je drugi šef diplomatije jedne od zemalja članica Evropske unije koji u poslednjih sedam dana dolazi u posetu Srbiji. Nemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele u četvrtak je, u okviru posete regionu, boravio u Beogradu.

Vestervele je nakon razgovora sa državnim vrhom Srbije izrazio nemačku podršku priključenju Srbije Evropskoj uniji, ali je istakao da su za to neophodni dobrosusedski odnosi i fleksibilna politika.

Predstavnici državnog vrha preneli su Vesterveleu, povodom predloga rezolucije o Kosovu koji je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN, da je Srbija spremna da se o tome konsulutuje sa EU.

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je juče da će narednih dana delegacija Vlade Srbije otputovati u Brisel i razgovarati sa predstavnicima EU o srpskoj rezoluciji o Kosovu.

Tadić je rekao da primedbe na predloženu rezoluciju o Kosovu nisu stigle iz institucija EU, već iz ministarstava inostranih poslova pojedinih zemalja. On je iskazao spremnost Srbije da razgovara sa partnerima iz EU o tom pitanju, dodavši da je rezolucija Srbije kompromisna i da štiti legitimne nacionalne interese države.

"Radićemo fleksibilno, ali postoje granice preko kojih ne možemo da pređemo", rekao je Tadić i dodao da od njega, kao predsednika, niko nikada nije tražio da Srbija prizna nezavisnost Kosova, kao uslov za ulazak Srbije u EU.

Pogledajte još