Srbija - zemlja fresaka

Izložba "Srbija - zemlja fresaka" biće otvorena danas u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva kulture Srbije.

Izložba na kojoj će biti predstavljeno 13 kopija fresaka, organizuje se u saradnji sa Galerijom fresaka Narodnog muzeja u Beogradu i Evropskim parlamentom.  Izložbu će otvoriti Viktor Boštinaru, vice predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Jugoistočnom Evropom, Eduard Kukan predsednik Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Jugoistočnom Evropom i ministar kulture Nebojša Bradić.

Na izložbi će biti predstavljeni i odlivci kamene plastike i dve makete manastira Sopoćani i Mileševa. Kopije fresaka su iz najznamenitijih srpskih crkava i manastira, među kojima su Bogorodica sa Hristom hraniteljem iz Bogorodice Ljeviške, Sv. Đorđe iz Dečana, ktitorski portret kralja Milutina i kraljice Simonide iz Gračanice, fragment kompozicije Rođenje Hristovo iz Sopoćana, Rođenje Bogorodice iz Crkve Sv. Dimitrija Pećke patrijaršije i druge. Izložba "Srbija - zemlja fresaka" je do sada prikazana u Strazburu, Klagenfurtu, Ljubljani i Parizu.

Pogledajte još