Amerikanci ređe idu u bioskop zbog skupih ulaznica

LONDON, 31. avgusta 2010. (Beta) - Zarada američkih bioskopa porasla je ovog leta za 100 miliona dolara, uprkos najlošijoj poseti u poslednjih pet godina, objavio je BBC.

Na filmskom sajtu Hollywood.com objavljeno da su ovog leta prodata 552 miliona bioskopskih ulaznica, što je najmanje od 2005, kada je taj broj iznosio 563,2 miliona. Pad posete pripisuje se znatnom porastu cena ulaznica, većinom za 3D projekcije. Cena prosečne bioskopske karte u SAD porasla je pet odsto u poslednjih 12 meseci. Ljubitelji filmova sada u proseku plaćaju 7,88 dolara po karti, što je 38 centi više nego 2009.

Za to su pre svega odgovorni filmovi snimljeni u 3D tehnici, kakvi su "Priča o igračkama 3" i "Šrek srećan zauvek", pošto se za njih mora izdvojiti nekoliko dolara više nego za projekcije filmova u tradicionalnom 2D formatu. "Priča o igračkama 3" jedini je film koji je ovog leta u bioskopima zaradio više od 400 miliona dolara. "Ajron men 2" ostvario je zaradu veću od 300 miliona dolara, dok su "Početak", "Šrek srećan zauvek" i "Grozan ja" premašili prag od 200 miliona dolara. Neki filmovi nisu ispunili očekivanja - takvi su "Seks i grad 2", "Princ od Persije: Pesak vremena" i "Čarobnjakov šegrt".

Pogledajte još