Dalijev božanstveni svet u Muzeju istorije Jugoslavije

BEOGRAD, 2. septembra 2010. (Beta) - Izložba "Salvador Dali: Božanstveni svetovi", na kojoj je predstavljeno više od 200 ilustracija tog španskog slikara, otvorena je u četvrtak uveče u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu.

Izložbu je otvorio ambsador Španije u Beogradu Injigo de Palasio Espanja, koji je rekao da je zadovoljan što u "ovim teškim vremenima" postoje ljudi koji organizuju velike kulturne događaje, misleći na kolekcionara koji je omogućio održavanje Dalijeve izložbe u Beogradu.

Na izložbi koja će trajati do 14. novembra prvi put u Srbiji predstavljeno je više od 200 grafičkih listova iz dva najobimnija Dalijeva opusa "Biblia Sacra" i "Božanstvena komedija", koji potiču iz privatnih kolekcija iz Francuske i Španije.

Izložene su i dve potpune dekompozicije drvoreza "Božanstvene komedije" u 70 grafičkih listova, šest originalnih knjiga tog dela s Dalijevim ilustracijama u francuskom izdanju, kao i markice italijanske vlade posvećene 700. godišnjici rođenja njegovog tvorca Dantea Aligijerija.

Dalijeve ilustracije za Bibliju čini 105 litografija urađenih po gvaš originalima. Bibliju je 1969. godine objavila izdavačka kuća "Rizoli" (Rižoli) u Milanu. "Biblia sacra" se smatra najobimnijim objavljenim Dalijevim delom. Autor ga je stvarao između 1963. i 1969.

Dali je za "Božanstvenu komediju" napravio 101 akvarel. Delo je, povodom 700. godišnjice rođenja Dantea Aligijerija, naručila italijanska vlada. Delo je pod umetnikovim nadzorom rađeno od 1959. do 1963. godine, a objavljeno je u Parizu u šest knjiga.

Ovako obimna izložba Dalijevih radova pre Beograda, bila je postavljena samo u Sloveniji, na Bledu i u Mariboru, kao i u Njujorku.

Pogledajte još