Kud Idijoti

Žestoki. Eksplozivni. Konkretni. Na kub energični. Takvi su u bašti KST-a bili, takvi, uostalom, jedino i znaju da budu, skoro pune tri decenije – KUD Idijoti.

Transparent sa natpisom „27.08.2006.“ podsetio nas je kada su poslednji put istarski pankeri zagrmeli na istom mestu, a ako je iko pomislio da se zrnce energije izgubilo za te četiri godine, dobio je više nego ubedljiv dvosatni demanti. Dvadesetak minuta pre ponoći, za početak, servirane su dve, još uvek neobjavljene pesme – fanove drži nada da će ih, uskoro, konačno čuti na toliko dugo najavljivanom albumu „Zdravo Istro“.

Bacanje na stari, dobro poznat repertoar polarizovalo je publiku – mlađi su začas napravili šutku pred binom, oni koji su odrastali uz „Idijote“ malo su se povukli i više bacili na pevanje. Razmena energije je, baš kao i uvek kad su na bini Tusta, Sale Veruda i ekipa, bila maksimalna, a osmeh je, kao što je Tusta tokom cele svirke prizivao, non stop bio na licima.

Prštalo je na sve strane – „Mi smo ovde samo zbog para“, „Marjane“, „Pesma o ribaru Marinu, Mari i moru“, nezaobilazni su bili i oni „more rock than punk“ momenti – „Ostajem sam“, „Baj baj, bejbe“, „Ali nije to još gotovo“, a „Kad sunce opet zađe“ se, zna se, peva u glas. Dopustio je sale Veruda Tusti da malo regeneriše glasne žice odmenivši ga u „Sjaju“, a kad je bend, posle sat i po, napustio binu, bilo je jasno da će bis biti ispunjen „ajmo sad svi zajedno“ temama, samo je redosled bio nepoznanica.

Najžešće kulrutno-umetničko društvo se na binu vratilo uz „Ja sjećam se“, a na „O Bella Ciao“ dovukli su na binu i njihovog vernog promotera, pratioca, prijatelja i šta sve još ne, Petra Janjatovića. „Minijatura“, „Bandiera Rossa“ – ništa od toga bend nije ostao dužan publici, a za samo finale odjekivala je još jedna nezaobilazna – „Za tebe“.

Beše to još jedan, ko zna koji veliki beogradski trijumf „KUD Idijota“ koji nastavljaju da grme Srbijom – Niš, Kragujevac... Nema sumnje da će se izvestan broj fanova spuštati našom zemljom zajedno sa njima i slediti poruku koju nosi stari grafit – „KUD Idijoti, tu i ja“.

Milan Ćunković

Pogledajte još