Blago ruskog cara na dnu Bajkalskog jezera?

MOSKVA, 03. septembar 2010. (FoNet) - Priče, u kojima sve više s vremenom preovlađauju mitovi, o carskoj porodici Romanov i dalje golicaju maštu znatiželjnika. Najnovija vest glasi, da je, navodno, u Bajkalskom jezeru na jugu Sibira, na dubini od 400 metara, uočen trag nečega što bi moglo biti - 500 tona zlata dinastije Romanov!

Ruski naučnici su, koristeći mini podmornicu Mir 2 na Bajkalskom jezeru, primetili "sjajne objekte" i pomislili - možda je to blago koje od svog nestanka ima status legende.

Do slučajnog otkrića je, kako javlja RIA Novosti, došlo tokom kartiranja dna najdubljeg jezera na svetu.

Prema legendi, više od 500 tona zlata iz carske riznice izgubljeno je kada je teretni voz, koji je blago prevozio po naredbi belogardejskog generala Aleksandra Kolčaka, iskočio iz šina i nestao u dubinama hladnog sibirskog jezera.

Istraživači godinama pokušavaju da otkriju gde je nestalo to bogatstvo. Jedini uspeh do sada bio je pronalazak ostataka voza kao i sanduka s municijom.

"Istraživačka podmornica, koja se koristi za proučavanje dubina i kartiranje dna, otkrila je u Bajkalskom jezeru metalne poluge koje podsećaju na zlato", rekao je izvor blizak istraživanju uz uslov da ostane anoniman.

RIA Novosti javlja i da su istraživači pokušali da na površinu iznesu jednu od poluga, ali na dnu Bajkala je bilo previše nemirno, pa nisu uspeli u tome.

Neki ruski mediji, međutim, već su objavili velike naslove da je"pronađeno izgubljeno zlato Romanovih".

Admiral Aleksandar Vasiljevič Kolčak, heroj Prvog svetskog rata, predvodio je belogardejce protiv boljševika tokom Oktobarske revolucije 1917. godine. On je zlato Romanovih uzeo sa sobom u bekstvu prema Dalekom istoku.

U januaru 1920. Kolčak je uhvaćen i streljan, a tajna izgubljenog blaga nestala je zajedno s njim. Naučnici sada planiraju još jedno zaranjanje mini podmornice ne bi li se potvrdila pretpostavka o blagu Romanovih.

Pogledajte još