Svaki deseti sportista povređen na ZOI u Kanadi

PARIZ, 7. septembra 2010. (Beta-AFP) - Svaki deseti sportista bio je povređen tokom Zimskih olimpijskim igara u Kanadi, a svaki 14 se razboleo, podaci su koji su objavljeni u British Journal of Sports Medicine.

Podaci su dobijeni od 82 lekara nacionalnih timova i u zdravstvenim centrima koji su sportiste zbrinuli od 12. do 28. februara u Vankuveru i Visleru.

Od 2.567 sportista, 287 (11 odsto) je zadobilo neku povredu, a 185 (sedam odsto) ih je bilo bolesno, uglavnom sa respiratornim problemima.

Autori ankete tvrde da bi tačan broj povređenih i bolesnih za vreme Igara mogao da bude i veći.

U najopasnije sportove spadaju bob, hokej, brzo klizanje na kratkim stazama, alpsko skijanje slobodnim stilom i snoubord. Među sportistima u ovim disciplinama između 15 i 35 odsto je bilo bolesno ili povređeno.

Najmanje povreda bilo u nordijskom skijanju - biatlonu, kros kantriju, nordijskoj kombinaciji - sankanju, karlingu, brzom klizanju i skijanju slobodnim stilom.

Među sportistima u ovim disciplinama bilo je manje od pet odsto povređenih, iako se navodi da je jedan Gruzijac poginuo na stazi za bob.

Najviše povreda sportisti su zadobili u predelu glave, kičmenog stuba i kolena, na trenignu i za vreme takmičenja.

Među ženama je bilo više povreda (13,1 odsto) nego među muškarcima (9,3 odsto), dodaje se u izveštaju.

Pogledajte još