Parada ponosa 10. oktobra u centru Beograda

BEOGRAD, 7. septembra 2010. (Beta) - Parada ponosa biće održana 10. oktobra u centru Beograda pod sloganom "Da šetamo zajedno", potvrdili su u utorak organizatori.

Kako su naveli organizatori na konferenciji za novinare, učesnici parade okupiće se u parku Manjež u centru Beograda, a odatle će prošetati obližnjim ulicama i završiti Paradu žurkom u Studentskom kulturnom centru.

Prema njihovim rečima, park Manjež će biti početna tačka Parade ponosa, pošto je tokom 1070-ih godina bio jedno od glavnih okupljališta gej-populacije u Beogradu.

Organizatori ovogodišnje parade ponosa su Gej-strejt alijansa, Kvirija centar i Grupa za podršku gej-muškarcima iz Novog Sada.

da je Parada ponosa prilika i da se ukaže na probleme ostalih marginalizovanih grupa, i pozvao njihove pripadnike da učeestvuju u Paradi.

On je rekao da se nada da će treća organizacija Parade biti "i srećna" i podsetio na 2001. godinu kada su pristalice desničarskih grupa napale gej-aktiviste i na prošlogodišnju paradu koja je otkazana zbog pretnji desničara da će se incidenti ponoviti.

Organizatori su najavili i da će nedelju dana pre same Parade ponosa biti održane različite manifestacije - izložbe, debate, performansi...

Parada ponosa će, prema njihovim rečima, biti promovisana i u Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu i Bečeju, gde će takođe biti organizovane promotivne tribine i prateći događaji.

bom/ivn/dar

Pogledajte još