EU smernice za dogovor sa Srbijom s bitnim dopunama

0

BRISEL, 7. septembra 2010. (Beta) – Političko-bezbednosni komitet Evropske unije u utorak je u Briselu zaključio da postoji "ozbiljna predanost Srbije" za dogovor s EU o usaglašenom pristupu predstojećoj raspravi o Kosovu u Generalnoj skupštini UN.

BRISEL, 7. septembra 2010. (Beta) – Političko-bezbednosni komitet Evropske unije u utorak je u Briselu zaključio da postoji „ozbiljna predanost Srbije“ za dogovor s EU o usaglašenom pristupu predstojećoj raspravi o Kosovu u Generalnoj skupštini UN.

Kako su agenciji Beta preneli zvaničnici EU, rečeno je i da treba sačekati susret predsednika Srbije Borisa Tadića i visoke predstavnice za spoljnu politike i bezbednost EU Ketrin Ešton da bi se videlo u kojoj meri je to usaglašavanje stavova moguće.

U „zajedničkim polazištima“, kako se zvanično zovu usvojene smernice članica EU za razgovor Eštonove s Tadićem, nema formulacije da je EU spremna da ponudi „dobre usluge“ za dijalog Beograd-Priština o, kako su to najpre rekli neki izvori u Briselu, „praktičnim pitanjima“, već samo za „dijalog“ u funkciji evropske budućnosti i Srbije i Kosova.

Rumunija i Kipar su ujedno u posebnom aneksu „polazišta“ stavili do znanja da Međunarodni sud pravde svojim „savetodavnim mišljenjem“ nije ušao u suštinu kosovskog problema i pravnih posledica samoproglašenja nezavisnosti u Prištini.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.