Ešton nije dobila pismo iz Sandžaka

BRISEL, 7. septembra 2010.(Beta) - Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton "nije dobila nikakvo pismo u kojem se traži razmeštanja posmatračke misije u srpskoj oblasti Sandžaku, ali Evropska unija očekuje da se u dobrom evropskom duhu postojeća pitanja reše dijalogom svih važnih činilaca", saopšteno je u utorak u Briselu.

"Evropska unija pomno prati prilike u Sandžaku, uključujući naš ured u Beogradu", navodi se u saopštenju koje je dobila agencija Beta u Briselu iz kabineta visoke predstavnice za spoljnu politiku I bezbednost EU.

"Izbori 6. juna u Srbiji za 19 Saveta nacionalnih manjina su", dodaje se, "predstavljali povoljan razvoj kad je reč o pripadnicima manjina". Prema saznanju EU, pitanje ustanovljenja Saveta bošnjačke nacionalne manjine je prosleđeno Srpskom ombudsmanu.

"Mi ohrabrujemo Srbiju da obezbedi, u skladu s postojećim zakonima, da svi saveti manjima, uključujući bošnjački, budu u potpunosti delotvorni", ističe se u saopštenju visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU.

Pogledajte još