Đukić Dejanović i Gantar o saradnji, sukcesiji i Kosovu

LJUBLJANA, 8. septembra 2010. (Beta) - Predsednik Državnog zbora Slovenije Pavel Gantar izrazio je u sredu nadu da će Evropska komisija ove godine početi da prirpema mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednicom parlamenta Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, Gantar je rekao da Slovenija snažno podržava evropsku perspektivu Srbije jer je za Sloveniju "od životnog značaja" integracija čitavog Zapadnog Balkana u EU, prenela je agencija STA.

Đukić-Dejanović i Gantar razgovarali su i o Kosovu. Kada je reč o rezoluciji o kojoj u četvrtak treba da raspravlja Generalna skupština UN, predsednica srpskog parlamenta je rekla da Srbija insistira na dijalogu i da se zalaže za postizanje zajedničkog stava o tom pitanju među svim članicama EU.

Predsednik slovenačke skupštine je rekao da će Slovenija nastaviti da pruža podršku Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i dodao da je Ljubljana pokrenula inicijativu da se u okviru konferencije Kozak pozove Srbija kao posmatrač, kako bi imala uvid u proces usvajanja zakona u Evropskoj uniji.

Pogledajte još