Konačan dogovor EU-Srbija tokom popodneva

BRISEL, 8. septembra 2010. (Beta) - Konačan dogovor Srbije i Evropske unije o sadržini rezolucije za raspravu u Generalnoj skupštini UN o Kosovu očekuje se u sredu tokom popodneva, saznaje agencija Beta u evropskim diplomatskim izvorima u Briselu.

Predsednik Srbije Boris Tadić i srpska vlada su, prema nagoveštajima koje je dobio Brisel, izgleda spremni da posle nekih "finih dorada" teksta rezolucije prihvate ponudu evropske dvadesetsedmorice za usaglašen nastup u raspravi u UN.

U suštini, "zajednička polazišta" EU, o kojima su u utorak uveče u Briselu razgovarali predsednik Tadić i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton bila bi ugrađena u tekst preinačene srpske rezolucije, što bi popodne Misija Srbije pri UN, u Njujorku, dostavila za raspravu u četvrtak u GS UN.

Ključna stavka u "zajedničkim polazištima", koja su uz dosta napora i izvesne dopune u aneksima, uspele da usaglase i zemlje EU koje priznaju i one koje ne priznaju nezavisnost Kosova, jeste ponuda EU za posredovanje, "dobre usluge" u očekivanom dijalogu Beograda i Prištine.

Pogledajte još