Sutra počinju Mokranjčevi dani u Negotinu

0

BEOGRAD, 9. septembra 2010. (Beta) – Muzički festival "Mokranjčevi dani", koji se ove godine održava po 45. put, biće otvoren sutra u rodnoj kući kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca u Negotinu.

BEOGRAD, 9. septembra 2010. (Beta) – Muzički festival „Mokranjčevi dani“, koji se ove godine održava po 45. put, biće otvoren sutra u rodnoj kući kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca u Negotinu.

Prve festivalske večeri u Domu kulture biće održano tradicionalno Natpevavanje horova, u kojem će učestvovati Hor „Stanko Dragojević“ iz Crne Gore, horovi „Lola“ i „Muzika Humana“ iz Srbije, Hor „Josip Štolcer Slavenski“ iz Hrvatske i Hor „Stiv Naumov“ iz Makedonije.

Učesnici programa biće i Prvo beogradsko pevačko društvo, Akademski hor „Kolegijum muzikum“ iz Beograda, Hor RTS-a, Kamerni ansambl „Rakija“ iz Norveške, kao i prošlogodišnji pobednik Natpevavanja i slovenački hor „Ipavska“.

Za 11. septembar najavljen je mjuzikl „Kosa“, u režiji Kokana Mladenovića i produkciji beogradskog „Ateljea 212“, a 15. septembra biće priređeno i muzičko veče pod nazivom „Dame pevaju džez“, na kojem će nastupiti Biljana Krstić, Lena Kovačević i Svetlana Palada.

Posebnim programima biće obeleženi muzički jubileji – 175 godina od rođenja kompozitora Davorina Jenka i dva veka od rođenja Roberta Šumana.

Prateći program manifestacije obuhvata izložbe slika Vladimira Veličkovića, etno baštine istočne Srbije i radova s 11. likovne kolonije „Vratna“, kao i naučnu tribinu o crkvenoj muzici Stevana Stojanovića Mokranjca.

Biće predstavljena i knjiga „Partitura – skriveni svet tišine i zvuka u romanima Tomasa Mana i Hermana Hesea“ Slobodana Lazarevića, Aleksandra Đurića i Branke Radović, u izdanju „Cepter buka“ (Zepter Book).

Organizatori festivala 14. oktobra, mesec dana po zatvaranju manifestacije, dovešće u Negotin Lenjingradski akademski hor „Glinka“ iz Sankt Peterburga, koji će nastupiti pod vođstvom dirigenta Vladislava Černušenka.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.