Sutra počinju Mokranjčevi dani u Negotinu

BEOGRAD, 9. septembra 2010. (Beta) - Muzički festival "Mokranjčevi dani", koji se ove godine održava po 45. put, biće otvoren sutra u rodnoj kući kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca u Negotinu.

Prve festivalske večeri u Domu kulture biće održano tradicionalno Natpevavanje horova, u kojem će učestvovati Hor "Stanko Dragojević" iz Crne Gore, horovi "Lola" i "Muzika Humana" iz Srbije, Hor "Josip Štolcer Slavenski" iz Hrvatske i Hor "Stiv Naumov" iz Makedonije.

Učesnici programa biće i Prvo beogradsko pevačko društvo, Akademski hor "Kolegijum muzikum" iz Beograda, Hor RTS-a, Kamerni ansambl "Rakija" iz Norveške, kao i prošlogodišnji pobednik Natpevavanja i slovenački hor "Ipavska".

Za 11. septembar najavljen je mjuzikl "Kosa", u režiji Kokana Mladenovića i produkciji beogradskog "Ateljea 212", a 15. septembra biće priređeno i muzičko veče pod nazivom "Dame pevaju džez", na kojem će nastupiti Biljana Krstić, Lena Kovačević i Svetlana Palada.

Posebnim programima biće obeleženi muzički jubileji - 175 godina od rođenja kompozitora Davorina Jenka i dva veka od rođenja Roberta Šumana.

Prateći program manifestacije obuhvata izložbe slika Vladimira Veličkovića, etno baštine istočne Srbije i radova s 11. likovne kolonije "Vratna", kao i naučnu tribinu o crkvenoj muzici Stevana Stojanovića Mokranjca.

Biće predstavljena i knjiga "Partitura - skriveni svet tišine i zvuka u romanima Tomasa Mana i Hermana Hesea" Slobodana Lazarevića, Aleksandra Đurića i Branke Radović, u izdanju "Cepter buka" (Zepter Book).

Organizatori festivala 14. oktobra, mesec dana po zatvaranju manifestacije, dovešće u Negotin Lenjingradski akademski hor "Glinka" iz Sankt Peterburga, koji će nastupiti pod vođstvom dirigenta Vladislava Černušenka.

Pogledajte još