Spor Rusa i Amerikanaca oko finala iz 1972.

ISTANBUL, 9. septembra 2010. (Beta-AP) - Svađa Rusa i Amerikanaca o finalnom meču košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama 1972. godine traje i skoro 40 godina kasnije, a poslednji nastavak imala sada je na Svetskom prvenstvu u Istanbulu.

Bivši Sovjetski Savez je te 1972. godine u Minhenu osvojio zlatnu olimpijsku medalju pobedivši SAD sa 51:50, i to tek pošto je pobednički koš postigao kada su sudije odlučile da se poslednje tri sekunde meča igraju ponovo.

Pre toga reprezentacija SAD je imala bod prednosti, a po okončanju meča njeni razočarani igrači odbili su da prime srebrne medalje.

Selektor Rusije na Evropskom prvenstvu u Istanbulu Dejvid Blat rekao je da su sudije tada donela ispravnu odluku, ali se sa tom ocenom nije složio selektor SAD Majk Kžiževski.

Američki trener je ocenio da je normalno što Blat ima takav stav s obzirom da je Rus. Blat je, medjutim, rodjen u SAD gde je i odrastao, a ima državljanstvo i te zemlje i Izraela.

Izvršni direktor američke NBA lige Majk Bentom, koji je igrao u tom finalu, ocenio je da bi se o regularnosti tog meča moglo raspravljati, ali i da svako "ko je živeo taj meč, ko je bio tamo, zna da je to bilo pogrešno".

Selekcije SAD i Rusije večeras će se u Istanbulu sastati u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, na isti dan kada je pre 38 godina Sovjetski Savez osvojio titulu olimpijskog šampiona.

 

Pogledajte još