Autonomija Sandžaka neminovan proces

PODGORICA, 9. septembra 2010. (Beta) - Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocenio je da će autonomija Sandžaka biti "neminovan društveni proces" i da bi zbog stabilnosti Srbije i Crne Gore o tome trebalo "na vreme voditi dijalog".

Zukorlić je u intervjuu za podgoričke Vijesti od četvrtka zahteve za autonomiju Sandžaka objasnio potrebom Bošnjaka na tom prostoru da imaju "dodatne mehanizme zastite" koji bi "prekomponovali status Bošnjaka na Balkanu", uz učešće drzava na čijem prostoru žive, EU i međunarodne zajednice.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji smatra da bi "moralo doći do istorijskog dijaloga", čija bi "ključna osovina bili Bošnjaci i Srbi". Zukorlić je rekao da se sa Crnogorcima "može lakše" razgovarati, jer je "manje faktora koji opterećuju odnose".

"Sandžak je podeljen na dve države i koncept prekogranične autonomije je nešto što bi trebalo biti platforma za pregovore. Svakako treba uzeti sve specifičnosti - i sandžačke i srpske i crnogorske", kazao je Zukorlić.

Pogledajte još