Premijera filma o eksperimentu sa decom sa Grenlanda

0

KOPENHAGEN, 10. septembra 2010. (Beta) – U Kopenhagenu je održana premijera danskog filma "Eksperiment", istinita priča o 22 deteta sa Grenlanda koja su 1950-ih oduzeta od svojih porodica i dovedena u Dansku da nauče danski jezik i način života i po povratku budu primer ostalim Grenlanđanima.

KOPENHAGEN, 10. septembra 2010. (Beta) – U Kopenhagenu je održana premijera danskog filma „Eksperiment“, istinita priča o 22 deteta sa Grenlanda koja su 1950-ih oduzeta od svojih porodica i dovedena u Dansku da nauče danski jezik i način života i po povratku budu primer ostalim Grenlanđanima.

Film je još pre premijere u četvrtak uveče izazvao široku debatu u Danskoj, a pojedini zvaničnici Grenlanda, koji je u sastavu Kraljevine Danske ali ima svoju samoupravu, zatražili su ovih dana i formalno izvinjenje danske vlade zbog tog eksperimenta iz 1951. godine.

Film o nameri danske vlade da „prevaspita“ grenlandsku decu u „elitne Dance“ snimljen je po knjizi „U najboljoj nameri“ danske spisateljice Tine Brild. Knjiga je najpre objavljena 1998. godine, da bi se pred premijeru „Eksperimenta“ pojavilo novo izdanje knjige.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.