Umro francuski reditelj Klod Šabrol

PARIZ, 12. septembar 2010. (Beta-AFP) - Filmski reditelj, jedan od predvodnika francuskog Novog talasa, Klod Šabrol umro je jutros u 81. godini, saopšteno je danas u Parizu.

Autor filmova "Ženska posla", "Violeta Nozijer", "Neverna žena", "Crvene noći", rođen je 24. juna 1930. godine u Parizu.

Šabrol se za film zainteresovao preko časopisa "Kaje di sinema" (Cahiers de cinema) gde je dugo bio stalni saradnik. Zajedno sa Fransoaom Trifoom, Žan-Likom Godarom i Erikom Romerom predvodi francuski Novi talas početkom 1960-ih godina.

Sredinom 1950-ih godina sa Trifoom radi čuveni intervju sa Alfredom Hičkokom koji mu je bio jedan od uzora u radu.

Godine 1957. snima svoj prvi dugometražni film "Lepi Serž" sa Žan-Klodom Brijalijem u glavnoj ulozi. Taj film za koji je dobio nagradu "Žan Vigo" se smatra prvim filmom francuskog Novog talasa.

Omiljene teme Šabrola su bile banalne situacije iz svakodnevnog života francuske buržoazije čiji je bio oštar kritičar. Bez obzira da li je reč kriminalističkom žanru ili komediji, ta kritika mu najviše uspeva sa njegovim omiljenim glumcima Mišelom Bukeom, Žanom Janom i Stefani Odran, s kojom je dugo bio u braku.

Godine 1978. upoznaje Izabel Iper sa kojom iste godine snima film "Violet Nozijer" koji će proslaviti glumicu. Iz te plodne saradnje nastaće narednih godina nekoliko filmova među kojima su "Madam Bovari" i "Ceremonija".

Godine 2009. na Berlinskom filmskom festivalu dobio je nagradu za životno delo.

Pogledajte još