Ministri EU u ponedeljak o novom koraku ka članstvu Srbije

0

BRISEL, 12. septembra 2010. (Beta) – Šefovima diplomatija Evropske unije u ponedeljak će u Briselu biti predloženo da se Evropskoj komisiji naloži da izradi "mišljenje" o spremnosti Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

BRISEL, 12. septembra 2010. (Beta) – Šefovima diplomatija Evropske unije u ponedeljak će u Briselu biti predloženo da se Evropskoj komisiji naloži da izradi „mišljenje“ o spremnosti Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

To će učiniti slovenački ministar inostranih poslova Samuel Žbogar, koji je izjavio da „Evropska unija, naime, mora poslati pravi signal“ Srbiji posle zajedničkog pristupa Beograda i Unije pitanju Kosova u UN.

Za to su se na upravo završenom dvodnevnom nezvaničnom zasedanju založili ministri više članica Unije, među kojima i prethodno uzdržane Nemačke, naglasivši da se „jasna privrženost Srbije Evropi mora nagraditi“.

U tom će cilju od predsedavajuće Belgije biti zatraženo da proveri da li je za to spremna i Holandija, čija je vlada u ostavci. Holandija je dosad izgleda jedina zemlja EU koja je šire otvaranje Unije Srbiji uslovljala hapšenjem i izručenjem Haškom sudu optuženog Ratka Mladića.

Prema rečima ministara više zemalja EU, a to su posebno istakli španski, finski, belgijski, austrijski, nemački, slovenački i italijanski ministar, EU sad mora pokazati Srbiji da potpuno uvažava izuzetan napor koji je učinila prihvatanjem da sa EU usaglasi u UN podnesenu rezoluciju o Kosovu i da krene u pregovore s Prištinom uz „dobre usluge“ evropske dvadesetsedmorice.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.