Sutra počinje 44. Bitef

0

BEOGRAD, 14. septembra 2010. (Beta) – Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF) otvoriće sutra uveče u Sava centru belgijski reditelj Jan Lauers (Lauwers), a potom će biti izvedena njegova predstava "Izabelina soba".

BEOGRAD, 14. septembra 2010. (Beta) – Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF) otvoriće sutra uveče u Sava centru belgijski reditelj Jan Lauers (Lauwers), a potom će biti izvedena njegova predstava „Izabelina soba“.

Jedan od selektora Bitefa, Jovan Ćirilov, rekao je novinarima da je belgijski reditelj zvezda ovogodišnjeg festivala i dodao da će, pored „Izabeline sobe“, koju će moći da pogleda i publika u Novom Sadu, biti izvedena i Lauersova predstava „Kuća jelena“.

U glavnom programu 44. Bitefa, koji je specifičan i po tome što nema slogan, nastupiće još osam pozorišnih trupa iz sedam zemalja, rekao je Ćirilov.

Zajedno s Anjom Sušom, Ćirilov je u glavni program Bitefa uvrstio i dve domaće predstave – „Bahantkinje“ Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Stafana Valdemara Holma, i „Ko bi hteo mamu kao moju“ Dalije Aćin, u produkciji Servisa za savremeni ples „Stanica“.

Veliki pozorišni i književni jubilej – 150 godina od rođenja Antona Čehova – biće obeležen predstavama „Ujka Vanja“ u režiji pokojnog Jirgena Goša i izvođenju Dojčes teatra iz Berlina i „Tri sestre“ Jurija Pogrebnička, u izvođenju Moskovskog teatra „Okolo“.

Za gran pri 44. Bitefa nadmetaće se i predstave „Frankenštajn projekt“ Ivet biroa iz Budimpešte, u režiji Kornela Mundruca, „Tužni tropi“ Virđilija Sijenija, u izvođenju njegove kompanije iz Firence, kao i predstava „T.E.O.R.E.M.A.“ Gžegoža Jažine iz Varšave.

Najavljena je i predstava Janeza Janše i Dušana Jovanovića „Spomenik G2“, u produckiji teatra „Maska“ i Mesnog gledališča iz Ljubljane.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.