Uhapšeni čelni ljudi Centropojekta

BEOGRAD, 15. septembra 2010. (Beta) - Policija je uhapsila direktora firme Centroprojekt AIK Milomira Ž. (1951) i zamenika predsednika Upravnog odbora tog preduzeća Bogoljuba R. (1951) zbog sumnje da su nezakonito za sebe uzeli 6,5 miliona evra i za toliko oštetili firmu, saopštio je danas MUP.

Krivičnom prijavom su obuhvaćeni i savetnik za finasije i računovodstvo u Centroprojekt AIK-u Nada R. (1958), predsednik Upravnog odbora te firme Stane Š. (1946), zaposleni u tom preduzeću Aleksandar T. (1960) i direktor predstavništva Centroprojekt AIK-a u Moskvi Dragutin P. (1958).

"Osumnjičeni su 2004. godine korišćenjem falsifikovane dokumentacije, kao što su evidencija o zaposlenima, ličnim dohocima, bilansima i drugo, preregistrovali nekadašnji Združeni projektni zavod Centroprojekt u preduzeće Centroprojekt DP, kasnije DOO, koje nije imalo zaposlene, kapital niti je poslovalo od 1989. godine, ali je sve vreme formalno postojalo", naveo je MUP.

To preregistrovano preduzeće je imalo isto sedište, ime i znak sa "renomiranim preduzećem" Centroprojekt AIK AD, na istoj adresi, Zahumska 26 u Beogradu, u većinskom društvenom vlasništvu, a čija je osnovna delatnost projektovanje i konsalting u građevinarstvu, sa licencom i referencama za rad na tržištu Rusije i Evrope.

Pogledajte još