Rezolucija u UN za Srbiju korak napred ka EU

BRISEL, 16. septembra 2010. (Beta) - Komesar za proširenje EU Štefan File je ocenio da osnaženi izgledi za ubrzavanje evropske integracije Srbije nalažu srpskim zvaničnicima da se uhvate u koštac s ključnim izazovima u sprovođenju evorpskih reformi.

File je agenciji Beta, uoči sutrašnje posete Beogradu, rekao da pozdravlja izglasavanje zajedničke rezolucije Srbije i Evropske unije o Kosovu u UN, naglasivši da to "predstavlja novi početak i važan korak napred za evropsku budućnost i Srbije i Kosova".

Evropski komesar takođe je izrazio nadu da će zemlje EU "veoma brzo" postići saglasnost da zatraže mišljenje od Evropske komisije o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Na pitanje da li stiže u Beograd s ohrabrenjem i boljim izgledima za ugrađivanje Srbije u EU, posle saglasnosti o rezoluciji u UN i nagodbe o pokretanju dijaloga Beograd-Priština, File je uzvratio da je "sad važno da dijalog Srbije i Kosova počne s ciljem da se podstakne saradnja, ostvari napredak na putu u Evropu i poboljša život ljudi".

"Poruka koju nosim u Beograd", istakao je evropski komesar za proširenje, "jeste da ću snažno ohrabriti srpske zvaničnike da se uhvate u koštac s ključnim izazovima u sprovođenju programa reformi usmerenih ka EU, uključujući pravosuđe, bitku protiv korupcije i saradnju s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju".

Pogledajte još