Mačeta

Malo sarkazma i crnog humora, lepe žene i umiranje na sve moguće i manje moguće načine, atmosfera iz koje se puše ljute meksičke paprićice izmešana sa brzim scenama video igrica, dobitnički je recept kad je u pitanju film "Mačeta". Najnovije ostvarenje Roberta Rodrigeza u bioskopskoj distribuciji je od 3. septembra i do sada je ostvario zaradu od 11 miliona dolara.

Radnja filma prati bivšeg federalca Mačetu, koji je posle okršaja sa meksičkim narko dilerom Torezom, beži u Teksas u nameri da zaboravi tragičnu prošlost. Mačeta, ipak, ne može lako da pobegne od prošlosti, tako da se brzo nalazi u lancu korupcije i prevare u kome je izvršen atentat na senatora. Želeći da skine ljagu sa svog imena, Mačeta kreće u osvetu.

Sve po onoj narodnoj "sabljom manu, odsječe mu glavu", Mačeta u tumačenju živopisnog Denija Treja spaja epsku tradicju sa najboljim dostignućima savremene tehnologije ubijanja. U tome mu pomažu zanosne Džesika Alba, policajka na štiklicama od 10 centimetara i Mišel Rodrigez.

Plejada odličnih glumaca - Robert de Niro, Mišel Rodrigez, Lindzi Lohan, Stiven Sigal, Don Džonson akteri su akcionog filma, u kojem se jasno oseća rukopis, jednog od producenata, Kventina Tarantina.

- Ako neki tip dobije metak u stomak treba da krvari kao svinja i to je ono što želim da vidim, a ne nekog kog je zaboleo stomak na kome se vidi samo mala crvena mrlja - jasan je Tarantino, a ovu estetiku jasno sledi i Rodrigez.

Filozofi bi rekli ubijanje na granici apsurda, ali Mačeta, ipak nije samo to, ovo je film koji ne na napadan, ali dovoljno jasan način govori "otvorite granice". A Mačeta na kraju poručuje, "Mačeta ubija" sledi nastavak "Mačeta, ponovo ubija".

Tekst: Danijela Tadić

Pogledajte još