Papa upozorio na agresivne oblike sekularizma u Britaniji

0

EDINBURG, 16. septembra 2010. (Beta-AFP/AP) – Papa Benedikt Šesnaesti upozorio je u četvrtak na "agresivne oblike sekularizma" u Velikoj Britaniji.

EDINBURG, 16. septembra 2010. (Beta-AFP/AP) – Papa Benedikt Šesnaesti upozorio je u četvrtak na „agresivne oblike sekularizma“ u Velikoj Britaniji.

Po dolasku u Britaniju, kraljica Elizabeta Druga je rimokatoličkog poglavara primila u Holirud hausu, svojoj rezidenciji u Škotskoj, a na aerodromu u Edinburgu dočekao ga je kraljičin suprug, princ Filip.

Benedikt XVI je u svom prvom govoru u Britaniji, pred kraljicom, upozorio na „najagresivnije oblike sekularizma u Velikoj Britaniji“. „Velika Britanija danas nastoji da bude moderno i multikulturalno društvo. U tom uzvišenom izazovu može li i dalje da očuva poštovanje tradicionalnih vrednosti i izraza kulture koje najagresivniji vidovi sekularizma više ne cene i ne tolerišu“, rekao je papa.

Agencija Frans pres podseća da je papa izrazio poštovanje Britaniji samo nedelju dana pošto je dnevnik Indipendent pisao o predstojećoj poseti, ukazujući da je Benedikta XVI bio član Hitlerove omladine. Posle posete Holirud hausu, poglavar Rimokatoličke crkve se u „papamobilu“ provezao ulicama Edinburga, a danas posle podne bi trebalo u Glazgovu da održi misu na otvorenom.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.