Ruska opozicija formirala koaliciju

MOSKVA, 16. septembra 2010. (Beta-AP/AFP) - Četiri ruske opozicione partije formirale su u četvrtak koaliciju s kojom nameravaju da učestvuju na parlamentarnim izborima iduće godine i na predsedničkim 2012. godine.

Lideri te četiri partije - pokreta Solidarnost, Republikanske partije Rusije, Pokreta za slobodne izbore i Ruske narodne i demokratske unije - odlučili su da formiraju koaliciju demokratskih snaga za Rusiju bez skandala i korupcije, navodi se u danas objavljenom saopštenju.

"Naš cilj je da promenimo politički kurs u zemlji", rekao je Mihail Kasjanov, bivši premijer koji je sada u opoziciji. On je bio premijer za vreme većeg dela prvog predsedničkog mandata Vladimira Putina (2000-2004).

Bivši potpredsednik vlade Boris Nemcov rekao je da će se koalicija boriti da obori sadašnji izborni zakon koji je ocenio kao represivan. Po tom zakonu, stranke treba da osvoje najmanje sedam odsto glasova na nivou cele zemlje kako bi prešle cenzus za ulazak u parlament, što, kako kažu opozicione grupe, njih praktično isključuje.

Pogledajte još