Atentatori vlasnici najvišeg državnog ordenja

BEOGRAD, 17. septembra 2010. (Beta) - Bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije Miloradu Ulemeku Legiji koji je osuđen na po 40 godina zatvora zbog organizovanja ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i drugih krivičnih dela, još nije oduzeto ordenje dodeljeno 1999. godine, piše danas beogradski Preš.

List navodi da je Ulemeku bivši predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević 1999. godine dodelio Orden jugoslovenske zastave drugog stepena i Orden Obilića, a da mu predsednik Srbije Boris Tadić još nije oduzeo ta odličja iako za to postoje zakonski uslovi.

Milorad Ulemek nije jedini nosilac najviših državnih počasti koji je pravosnažno osuđen za teška krivična dela, dodaje list i navodi da je atentatoru na premijera Đinđića Zvezdanu Jovanoviću svojvremeno dodeljen Orden za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti.

Isti orden imaju i Dušan Maričić Gumar i Nenad Bujošević, koji su osuđeni za organizovanje i učešće u pokušaju atentata na lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i ubistvu četiri funkcionera te stranke.

Bivšem pomoćniku direktora Bezbednosno-informativne agencije Miloradu Bracanoviću, koji je osuđen u procesu ubicama bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića, Milošević je dodelio Orden za hrabrost.

Pogledajte još