Postavljena ploča Brisu Tatonu

BEOGRAD, 17. septembra 2010. (Beta) - Ubijenom francuskom fudbalskom navijaču Brisu Tatonu u petak je otkrivena spomen ploča u centru Beograda na mestu na kom je na smrt pretučen pre godinu dana.

Na crnoj ploči, postavljenoj na Obilićevom vencu, zlatnim slovima na srpskom i francuskom jeziku napisano je "U znak sećanja na Brisa Tatona, ljubitelja sporta. Bio je nevina žrtva bezumnog nasilja 17.9.2009. Preminuo 29.9.2009."

Na stepeništu kod javne garaže, ispod mermerne ploče vence su položili ambasador Francuske u Srbiji Žan-Fransoa Teral, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić.

Đilas je rekao da će gradska vlast nastaviti da se bori da svako ko šeta Beogradom može slobodno da pokazuje svoja verska, nacionalna i seksulna opredeljenja, kao i to koji klub voli ili ne voli.

On je, podsećajući da je više puta apelovao na to da odgovorni za ubistvo Tatona moraju biti kažnjeni, naveo da svedoci u postupku koji se vodi za taj zločin iz straha za svoju bezbednost menjaju iskaze, "što je dokaz da se još uvek nismo izborili sa onim ljudima koji navodono vole svoje klubove, a u stvari to koriste da bi nekog prebili".

Pogledajte još