Knjiga Dragana Jovićevića o japanskom horor filmu

0

BEOGRAD, 17. septembra 2010. (Beta) – Dragan Jovićević, filmski kritičar i urednik kulture u listu Danas, objavio je esejističku knjigu "Krugov i kletve" o fenomenu japanskog horor filma, koja je predstavljena u petak u prostorijama izdavača, Filmskog centra Srbije.

BEOGRAD, 17. septembra 2010. (Beta) – Dragan Jovićević, filmski kritičar i urednik kulture u listu Danas, objavio je esejističku knjigu „Krugov i kletve“ o fenomenu japanskog horor filma, koja je predstavljena u petak u prostorijama izdavača, Filmskog centra Srbije.

Jovićevićeva knjiga, unapređena verzija njegovog magistarskog rada iz teorije filma, predstavlja, kako se na koricama ističe, „kratki vodič kroz japanski i j-horor“, i „posveta je kako japanskom horor filmu tako i žanrovskom filmu uopšte“, rekao je autor na promociji.

Prema njegovim rečima, termin „j-horor“ se ustalio među filmofilima, i osim japanskih filmova strave i užasa obuhvata američke rimejke tih filmova – kao što su „Ringu/Krug“ i „Kletva“ – te ostvarenja iz azijskih kinematografija koja su inspirisana japanskim hororima.

Među temama u knjizi su „žanrovske i kulturološke matrice horora“, „naratološki obrasci japanskog horor filma“, „kratka istorija japanskog filma“, „japanski pozorišni oblici strave“. „razvoj horor žanra u Japanu“, „novi američki horor film“, „politika rimejka“, „rimejk kao nova logika simulakruma“, „eksploatacija žanra“.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.