Podignuta optužnica protiv Bogoljuba i Sretana Karića

BEOGRAD, 18. septembra 2010. (Beta) - Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Bogoljuba i Sretana Karića i još 14 lica zbog sumnje da su oštetili državu za 60 miliona evra, izjavio je u subotu portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

On je za agenciju Beta rekao da su optuženi oštetili državu i građane Srbije za oko 60 miliona evra, pribavivši korist preduzećima BK grupacije, time i članovima porodice Karić.

"Optužnicom se okrivljenima stavlja na teret da su u periodu od 1998, kada je osnovano preduzeće Mobtel, do 2005, kao odgovorna lica u tim preduzeću i drugim preduzećima iz BK grupacije koja su činila preduzeća u privatnom vlasništvu porodice Karić, zloupotrebom službenog položaja zaključivali ugovore, odnosno pravne poslove skoro isključivo sa preduzećima iz BK grupacije", rekao je Zorić.

Kako je naveo, ti ugovori i pravni poslovi bili su štetni po preduzeće Mobtel, a time i za državu, jer je država jedan od suvlasnika Mobtela.

"Prilikom zaključivanja ovih ugovora okrivljeni se terete da nisu postupali sa ciljem da zaštite poslovne interese preduzeća Mobtel, već da zloupotrebom službenog položaja, isključe Upravni odbor Mobtela iz donošenja odluka ili da kontrolišu rad odbora i na taj način pribave korist prevashodno članovima porodice Karić", rekao je portparol tužilaštva.

Pogledajte još