Mali broj preventivnih pregleda u Srbiji

BEOGRAD, 20. septembra 2010. (Beta) - Svaki 20. pregled u domovima zdravlja u Srbiji je preventivnog karaktera, dok se u zemljama Evropske unije preventivno pregleda svaki peti pacijent, rečeno je u ponedeljak na konferenciji za novinare Evropskog velnes instituta.

Zamenik direktora Lekarske komore Srbije (LKS) Aleksandar Radosavljević naveo je da je u Srbiji od svih pregleda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti svega pet odsto preventivnog karaktera, ali da je taj procenat ipak veći u odnosu na prethodnu godinu.

"2009. godine imali smo četiri odsto preventivnih pregleda i to povećanje je, prema mom mišljenju, rezultat najave uvođenja kapitacije, odnosno plaćanja zdravstvenih radnika po učinku. Ipak, u EU preventivno se obavi 20 odsto pregleda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti", kazao je Radosavljević.

Govoreći o skrining programima koji se sprovode na rizičnim grupama stanovništva za rano otkrivanje malignih oboljenja, on je kritikovao to što se posle obavljenog programa pacijentima ne objašnjava kako treba da žive i ponašaju se ubuduće.

Pogledajte još