U Pragu hiljade policajaca na ulicama

PRAG, 21. septembra 2010. (Beta) - Ulice Praga preplavile su hiljade policajaca, vatrogasaca, carinika, zatvorskih stražara i drugih zaposlenih u državnoj upravi koji protestuju jer im vlada sprema smanjenje plata najmanje za 10 odsto.

Protestni marš zaposlenih u državnoj upravi počeo je u parku Letna ispred Ministarstva unutrašnjih poslova, vodi oko sedišta vlade a završava popodne mitingom na trgu na drugoj obali Vltave, tako da gnevne policajce i činovnike mogu da vide iz svojih kancelarija ministri.

Da izađu na ulice sa zahtevom da se ne štedi baš na njima odlučili su prvo policajci, ali ubrzo su im se pridružili i drugi sindikati a na današnjim demonstracijama očekuju najmanje 20.000 ljudi.

Lekari i zaposleni u zdravstvu solidarisali su se s njima a najavili su i svoje demonstracije 15. oktobra. Danas u Prag prema najavama njihovih sindikata stiže i preko 2.000 učitelja, iako njih očekuju najmanji rezovi u budžetu.

Popularni predsednik Češke Vaclav Klaus stao je uz vladu i poručio danas demonstrantima da su mere štednje neophodne jer je to samo posledica nedomaćinske politike prethodnih vlada a takođe ih je upozorio da demonstracijama neće rešiti ništa.

Pogledajte još