Samo obična kurva

"Samo obična kurva" je predstava i projekat Vesne Stanojević i Maje Barčot inspirisan monodramom "Kurva u ludnici" nobelovca Darija Foa i njegove žene Franke Rame.

Ideje ove duhovite i potresne priče u režiji Radoslava Milenkovića našle su svoju aktuelnost i danas. Premijera na sceni KULT UK "Vuk Karađić" zakazana je za 2. oktobar u 20 sati.

"Samo obična kurva" je komad o dve potpuno različite žene koje se sticajem okolnosti sreću u mentalnoj instituciji. Jedna je pacijent, zlostavljana prostitutka, a druga je Mlada Doktorka, koja kroz terapiju uspe da sazna istinitu priču o događaju koji je Kurva do tada krila.

Mlada Doktorka odlučuje da ne dozvoli da se i taj događaj "uguši sedativima" i preuzima lični rizik. Otvara se pitanje: Da li je zločin dozvoljen samo zato što je počinjen nad nekim ko je "drugačiji", sa margine društva, pa je samim tim dehumanizovan i izvan zakona?

Dve žene sa potpuno različitih krajeva društvene lestvice, tokom razvoja komada počinju da prepoznaju da se nalaze u vrlo sličnoj situaciji društvene potčinjenosti.

Drama testira savremene psihološke dileme i njihovu direktnu povezanost sa društveno-kulturnim kontekstom, govoreći o različitim oblicima društvene korumpiranosti i manipulacije.

Iznova se postavlja pitanje: Koliko slobode zaista imamo i šta sa njom radimo? Kada lični mehanizmi odbrane i traganje za istinom prerastaju u političku akciju?

S obzirom da Vesna i Maja žive i rade u Londonu, predstava će se, nakon beogradske premijere, igrati i na engleskom jeziku.

 

Pogledajte još